Welkom bij het beleefpad in het Hamerlanderhout

We zijn druk bezig (geweest) met het maken van een beleefpad in het Hamerlanderhout: een wandelpad voor kinderen in de leeftijd van ongeveer 4 tot 8 jaar. Langs het pad staan natuurlijke speelaanleidingen waarop geklommen en geklauterd kan worden.  In verband met de veiligheid verwachten we dat de kinderen door volwassenen worden begeleid. Ondanks de regelmatige controle kan het voorkomen dat door weersomstandigheden en gebruik de boomstammetjes iets gaan wiebelen of dat de speelaanleidingen glad zijn. Wees voorzichtig! Het betreden van het beleefpad is geheel op eigen risico.
De nummers bij de QR-codes verwijzen naar de onderstaande informatie. 

1. Sporen bij de brug over de sloot

Veel dieren worden pas actief als het donker is en wij allang slapen. Daarom zien we ze niet zo vaak. Ze gaan op zoek naar eten en drinken. Als je goed naar de grond kijkt, kom je toch vaak sporen van deze dieren tegen. zo weet je wat er leeft in een bos. Vooral in zand kun je de sporen goed zien. 
Opdracht: Kijk goed rond op de grond, kijk op plekken waar je kaal zand ziet, waar geen planten groeien. Als er wat water staat, kijk dan vooral langs de rand want veel dieren komen daar drinken. Zie je sporen van een dier? Wat voor spoor is het? Zijn het pootafdrukken? Weet je hoe het dier heet?

Afdruk van een schoen

Pootafdruk van een das

2. Kriebeldiertjes in en bij omgewaaide boom

In bossen leven heel veel kleine diertjes, kleine kriebeldiertjes die zich graag verstoppen op plekjes in de schaduw. Zo blijven ze veilig en worden ze niet zo snel door vogels opgegeten. Deze diertjes zijn heel belangrijk want zij ruimen het bos op. Als ze dat niet zouden doen, zou hier een hele dikke laag met bladeren liggen. Een laag van wel meters dik.
Opdracht: Ga op zoek naar de kriebeldiertjes. Draai stammetjes en takjes om en kijk wat je allemaal kunt vinden. Hoeveel pootjes hebben ze? Kunnen ze vliegen? Zie je oogjes?
Wil je weten hoe ze heten?    KLIK DAN HIER
Speur ook goed onder bladeren en aan de onderkant van dikke boomstammen. Mieren gebruiken boomstammen graag als supersnelweg. Veel kriebeldiertjes hebben goede schutkleuren, zo vallen ze niet op.

Gewone tuinslak

Groene schildwants
© Karla Leeftink

Mieren op hout
© Eric Wanders

3. Tipi

Heel lang geleden maakten verschillende natuurvolken al tenten om droog en warm te kunnen zitten en slapen. Ze hadden niet de materialen die wij nu gebruiken, maar maakten tenten van materialen die ze in de natuur vonden. In sommige landen noemen ze zo'n tent een Tipi. Meestal begin je een tipi te bouwen door grote takken rechtop tegen elkaar te zetten. We hebben dat hier al voor je gedaan. Kan jij nu verder bouwen?
Opdracht: Zoek nog meer grotere takken voor de basis van de Tipi. Zoek kleinere takjes en vlecht die tussen de grote takken door. Zorg dat er geen wind en regen meer doorheen kan. Dan heb je een supergoeie Tipi gebouwd!

4. Eikels

In dit speelbos staan veel eiken, dat zijn bomen die hier echt thuis horen. Sommige vogels zijn gek op eikels, ze verstoppen ze voor andere vogels. Soms vergeten ze waar ze de eikels verstopt hebben en zo groeit er weer een nieuwe eikenboom in het bos.
Op de eikendopjes kun je fluiten, dat is heel handig als je elkaar onderweg kwijt raakt. het geluid klinkt heel ver en zo kan je elkaar weer vinden.
Opdracht: Zoek onder de eikenbomen naar een eikendop. Leg je duimen over de holte van de eikendop, zorg dat je bovenaan een kleine V-vorm open houdt. Zet je lippen tegen je duimknokkels en blaas heel hard. je hoort dan een harde fluittoon. Lukt het niet meteen? Geen probleem, blijf oefenen.  KLIK HIER    als je wilt zien hoe het moet. 
Neem ook een paar eikels mee naar huis en laat je eigen eikenboom groeien. Wil je weten hoe dat moet? KLIK HIER.

5. Een gat in de boom

Veel dieren leven in bomen, hier zijn ze veilig voor mensen en andere dieren. In de bomen zoeken ze eten en maken ze een nest. Vooral veel vogels doen dit. Zo hakken spechten met hun snavel een gat in de boom voor hun nest en ook maken ze kleine gaatjes om bij dikke keverlarven te komen. vaak hoor je ze dan al van veraf tikken op de boom.
Opdracht: Kijk goed omhoog. Zie je nesten of gaten in de bomen? Zijn de gaten groot (voor een nest) of veel kleiner (om eten te zoeken)? Kan je bedenken wie het gat gemaakt heeft?

6. Natuurschilderij

Na een storm liggen er vaak veel takken in het bos. Deze zijn uit de bomen gewaaid. Met die takken kun je superleuke dingen doen. Als je vlak na de storm in het bos bent, kijk dan nog goed uit, want er kunnen nog takken uit de bomen vallen. Die wil je niet op je hoofd krijgen...
Opdracht: Ga op zoek naar vier rechte takken, ongeveer zo lang als je arm. Leg de takken als een vierkante fotolijst naast het pad, op de grond. Ga nu op zoek naar (herfst)bladeren, kleine takjes, eikels en dennenappels. Maak een mooi natuurschilderij. Maak een foto ervan als herinnering voor thuis.

Lijst natuurschilderij

Vul het schilderij met natuurlijke materialen

©  Anja Meeldijk

7. Bladfiguren maken.

In de herfst kleuren de bladeren aan de bomen geel en soms rood. Daarna vallen ze op de grond. De bomen beschermen zich zo tegen de winter. De kriebeldiertjes ruimen de bladeren weer op, maken van de bladeren voedsel voor de bodem. Soms blijven bladeren heel lang liggen, je kunt bijna het hele jaar door bladeren vinden.
Opdracht: ga op zoek naar mooie bladeren en neem ze mee naar huis. Droog ze thuis goed en leg ze een poosje tussen een boek of iets anders zwaars, zodat ze plat worden. Daarna kan je lekker aan de slag om je eigen bladfiguren te maken.  KLIK HIER voor de uitgebreide uitleg.

Bladfiguren maken

Bladfiguren maken

8. Blote voeten pad

Of het nu zomer is of winter, het is heerlijk om op blote voeten te lopen. In de winter is het heel erg goed voor je bloedsomloop en het verhoogt je weerstand. Als je daarna je schoenen weer aan doet, worden je voeten vanzelf heel erg lekker warm. 
Als je schoenen draagt, blijven veel spieren in je voeten passief waardoor je voeten lui worden. houd je voeten dus lekker kwiek en zet ze aan het werk.
Opdracht: Doe je sokken en schoenen uit en loop over het kleine, maar fijne blote voetenpad. Voel goed het verschil in de ondergrond. Voel je de dennenappels en de takjes? Op welke plek voel je ze het best? Bij je tenen of bij de hak?
Heb je de smaak te pakken? Er zijn in Drenthe verschillende grote en kleine blote voetenpaden. Zoek thuis maar eens op internet.

9. Ik hoor je wel, maar zie je niet!

Omdat veel dieren schuw zijn, zie je ze niet zo snel. Ze kunnen zich goed voor mensen verstoppen. Door héél goed te luisteren kun je ze vaak wel horen. Ze lopen, knagen, krabbelen, vliegen, waarschuwen elkaar en dat maakt meestal geluid.
Opdracht: Zoek een lekker plekje en ga daar zitten met je ogen dicht. Luister een paar minuten. Wat hoor je? Waar komt het geluid vandaan? Heb je het geluid herkend? Kan je het geluid nadoen? Welk dier kan het zijn?
Misschien heb je wel een buizerd gehoord. Wil je weten hoe deze klinkt? KLIK DAN HIER   Of was het een specht die je hoorde? KLIK DAN HIER.

Buizerd

Grote bonte specht
© Eric Wanders

In samenwerking met Het Drentse Landschap

De meeste opdrachten op deze pagina zijn gemaakt door Hanna Schipper van Het Drentse Landschap, waarvoor onze hartelijke dank.

Ben je enthousiast geworden en wil je nog meer van de natuur genieten? Kijk dan op de onderstaande pagina. Daar vind je natuurbingo-kaarten en verschillende creatieve activiteiten voor een regenachtige dag. Speciaal voor kinderen - (drentslandschap.nl)